Allereerst: van harte gefeliciteerd! Je gaat trouwen! Tenminste, dat neem ik aan, omdat je dit artikel nu aan het lezen bent. Wat ook kan is dat je een dromer bent die nog lang geen trouwdag op de planning heeft staan, maar het wel leuk vindt om erover te fantaseren. Ook dan ben je aan het goede adres, want… dit artikel gaat over trouwjurken. Als iets je fantasie tot leven brengt, is het wel de magische tule, de sprookjesachtige sleep of de koninklijke sluier. Toch? Soms kan het proces dat voorafgaat aan het rondlopen in deze trouwjurken, nog best lastig zijn. Er komt meer bij kijken dan je denkt… Daarom hier vijf tips om je te helpen!

Zo kies je trouwjurken van je dromen

Als bruid wil je natuurlijk de perfecte jurk kiezen uit alle duizenden trouwjurken die er zijn in Nederland. Je wil de mooiste zijn van iedereen op jouw bruiloft, en stralen als de zon – ook als die niet aanwezig is. Het passen is dus best een dingetje! Gelukkig zijn er vijf dingen waar je op kunt letten, zodat het wat makkelijker en overzichtelijker wordt. Dit zijn de volgende:

  • Maak een moodboard van tevoren
  • Neem mensen mee die jou goed kennen
  • Maak foto’s
  • Denk aan passende lingerie
  • Platte schoenen én een hak

Het proces begint eigenlijk al zodra je ‘ja’ hebt gezegd op het aanzoek van je geliefde. Het eerste wat ik waarschijnlijk zou doen, is achter mijn laptop springen en een Pinterest-bord aan maken van mijn favoriete trouwjurken. Of eigenlijk het bord dat ik al vanaf mijn 14e heb voor dat doel, aanvullen. Natuurlijk hoeft het niet per se digitaal; je kunt ook bruidstijdschriften aanschaffen en hier pagina’s uitscheuren en opplakken, samen met wat stof dat je mooi vindt (tule, kant, kraaltjes…) en kleuren die je graag zou willen terugzien. Want een bruidsjurk hoeft niet wit! Maar dat terzijde. Een tweede, belangrijk aspect waar je om moet denken, is: wie neem ik mee met het bruidsjurken passen? Het is verstandig om mensen mee te nemen die jou écht goed kennen, zodat ze adequaat advies kunnen geven over de trouwjurken die jij past. Ze zijn eerlijk over wat jou goed staat, en wat minder. Maar wel zo, dat jij je op je gemak blijft voelen. Kies dus fijne mensen uit! Een derde tip: maak foto’s van de trouwjurken die je past. Als je aan het eind van de dag nog geen beslissing kunt maken, kun je de rest van de week nog eens door de galerij van je telefoon scrollen. Zo kun je uiteindelijk een weloverwogen keuze maken – want dat is ook wat je wil, wanneer je een trouwjurk aanschaft. Twee praktische tips om aan te denken: neem handige lingerie mee (oftewel: een strapless bh en huidkleurig ondergoed, zodat er geen doorkijk is) en trek platte schoenen aan. Want winkelen op hakken… dat is niet leuk. Vergeet echter niet om hakschoenen mee te nemen – als je die tenminste op je bruiloft aandoet. Je wil natuurlijk wel weten hoe de trouwjurken eruitziet met hakken eronder!

Wie, wat en… waar?

De ‘wie’ en de ‘wat’ hebben we gehad; je weet nu wie je moet meenemen (als je al mensen wil meenemen) en wat praktische dingen zijn om op te letten. Maar wat ook goed is om te weten, is: waar ga je naartoe om de trouwjurken te passen? Een prachtige winkel die ik je zou aanraden, is Valkengoed. Kijk maar eens op de website (https://www.valkengoed.nl/collectie/bruidsmode/trouwjurken.html) en vergaap je vervolgens aan alle mooie trouwjurken die ze verkopen. Je hebt enorm veel keus en aan alles lijkt gedacht. Tip voor de aanstaande bruid!