Inschrijven in de kvk maakt het ondernemerschap officieel. Via easystartoffice.com
zorg je er dan eindelijk voor: de inschrijving! Want na een lange periode van handelingen om de onderneming te starten ontkom je er niet aan: de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, in het kort de kvk is een logisch gevolg. Een van de belangrijkste dingen is dat het vestigingsadres van de kvk in orde is. In sommige gevallen is het niet wenselijk om je privéadres openbaar te hebben. De vraag van ondernemers waarvan het privé-adres openbaar is, is vaak of zij deze kunnen laten afschermen in het geval wanneer de openbaarheid mogelijk kan leiden tot een bedreigende situatie. Maar ook als er geen bedreigende situatie kan ontstaan is het in sommige gevallen fijner om het vestigingsadres van de kvk niet openbaar te hebben.

Hoe kan ik mijn privé-adres afschermen?

Volgens de website van de kvk moet er een verzoekschrift worden ingediend met daarin een motivatie waarom je jouw vestigingsadres bij de kvk wilt laten wijzigen. Er dient hiervoor te worden gebeld naar het telefoonnummer dat op de website vermeld staat, maar er kan ook een bericht worden verstuurd via een speciale contactpagina. Aan de volgende voorwaarden moet zijn voldaan:
  • Er is sprake van een waarschijnlijke dreiging.
  • Het privé-adres kan niet achterhaald worden via een andere inschrijving in het Handelsregister. 
  • Je telefoonnummer is niet openbaar.
  • Je hebt zelf maatregelen genomen om de bekendheid van je adres te verminderen. Dat betekent onder meer dat je adres in de Basisregistratie Personen (BRP) de indicatie ‘geheim’ heeft.
Het blijft een grijs gebied wanneer er sprake is van waarschijnlijke dreiging. Als iemand jou stalkt, is er dan als sprake van dreiging? Of is dat nog niet voldoende? Men is vaak bang dat het eerst mis moet gaan voordat er maatregelen kunnen worden genomen, en dat is zonde. Ik ben zelf groot voorstander van dingen voor te zijn in plaats van achteraf de situatie oplossen. Een adres is namelijk zo gevonden. En als stalkers iets willen doen is dit voor hen een ontzettend makkelijke manier, simpelweg het adres opzoeken. Daar wil je toch niet aan denken, ineens iemand voor je deur? 

Blijft mijn vestigingsadres bij de kvk dan openbaar?

Deze vraag is tot nu toe onbeantwoord als het gaat om situaties waarin geen dreigend gevaar kan ontstaan.

Er zijn wel meer gevallen waarin het niet wenselijk is om een vestigingsadres bij de kvk als openbaar te hebben.

Er zijn namelijk ook gevallen die er tussen liggen, dus waarbij net geen sprake is van dreigend gevaar maar wel een vervelende situatie ontstaat. Het blijft dus onduidelijk wanneer sprake is van dreigend gevaar. Idealiter zou er een andere oplossing kunnen ontstaan, bijvoorbeeld dat een adres in z’n geheel niet zichtbaar wordt, ook al is sprake van een situatie waarin zowel het zakelijke als het privéadres hetzelfde zijn. Tot nu toe heb ik niet veel problemen gehoord, maar in een maatschappij als deze kan het zeker lonen om af en toe wat extra maatregelen te nemen. Beter voorkomen dan genezen, zo ook als het gaat om een vestigingsadres bij de kvk.