Hebt u ook last van stotteren? Dan is de kans groot dat dit uw leven zeer beïnvloed heeft. De kans is ook groot dat u al logopedie geprobeerd hebt en dat dit bij u niet succesvol is gebleken. U zult zich er misschien bij neergelegd hebben dat de situatie nu eenmaal niet anders is en dat u nu eenmaal een stotteraar bent. U weet dat u zich hier niet voor hoeft te schamen en dat u ook prima succesvol kunt zijn terwijl u stottert, kijk maar naar Sanne Hans van Miss Montreal. Toch schamen veel stotteraars zich wel en zijn ze erg gefrustreerd dat logopedie bij hen tot nu toe niet geholpen heeft. Ze irriteert ze dat voor de meeste mensen praten iets is waar ze niet eens over na hoeven te denken en wat hen op geen enkele manier belemmert. Sommige mensen hebben eerst deze gevoelens niet, maar krijgen hier last van door hun werk, omdat ze bijvoorbeeld vaak via de telefoon zaken moeten regelen of omdat ze presentaties moeten houden. Zij overwegen dan toch weer om een logopedie training te volgen, omdat ze toch vaak tegen problemen aanlopen. Spreekt u immers face to face met iemand, dan is het snel genoeg duidelijk dat u een stotteraar bent en zal de ander hier rekening mee houden. Over de telefoon is dat niet altijd meteen duidelijk en zal de ander zich kunnen gaan afvragen waarom u zo vaak stiltes laat vallen en waarom het zo lang duurt voordat u een zin helemaal uitgesproken heeft. Tijdens het geven van presentaties is stotteren natuurlijk ook erg vervelend, u wilt dan immers vlot uit uw woorden komen en helder, duidelijk en overtuigend uw verhaal kunnen brengen. Als u al eens eerder logopedie geprobeerd hebt, dan kunt u denken dat er voor u geen oplossing is, dat u nu eenmaal altijd een stotteraar zult blijven. Maar dan is de kans zeer groot dat u nog niet van de logopedie methode van Del Ferro hebt gehoord, hiermee kan namelijk iedereen helemaal stottervrij worden.

Logopedie van Del Ferro

De logopedie methode van Del Ferro is gebaseerd op ontdekkingen die Len Del Ferro in de jaren zeventig deed. Len Del Ferro was zelf een begenadigd zanger en was vanuit die hoedanigheid altijd veel bezig met goede ademhalingstechnieken, concentratie en ondersteuning van de stem. Na zijn actieve zangcarrière vestigde hij zich in Amsterdam als zangpedagoog. In die tijd had hij nog niets met logopedie te maken, hij was hier zelfs helemaal niet mee bezig. Dit veranderde toen hij als zangpedagoog een Duitse zanger onder zijn hoede kreeg die tijdens het spreken ook altijd erg stotterde. Hij leerde hem goede ademhalingstechnieken voor tijdens het zingen, maar deze Duitse zanger ging deze techniek ook toepassen tijdens het spreken en was daardoor van het stotteren af. Len Del Ferro ontwikkelde op basis van deze ervaring zijn methode voor logopedie. Hij realiseerde zich dat het middenrif de plek was waar tot nu toe te weinig aandacht voor was geweest tijdens het helpen van stotteraars. Naar de functie van de middenrifspier was tot dan toe weinig onderzoek gedaan, maar deze bleek juist cruciaal voor stotteraars. Het bleek namelijk zo te zijn dat bij hen deze spier onwillekeurige samentrekkingen maakte op het moment van praten, waardoor zij dus gingen stotteren. De vorm van logopedie die hij vervolgens ontwikkelde, was dus ook gericht op het trainen van deze middenrifspier en ervoor zorgen dat deze niet langer de onwillekeurige samentrekkingen maakte. Dit bleek bijzonder effectief te zijn en zijn vorm van therapie werd daardoor ook al snel populair. Verschillende wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar deze methode voor logopedie en zij zijn tot de conclusie gekomen dat dit inderdaad zeer succesvol is en voor iedere stotteraar een oplossing biedt.

Voordelen van Del Ferro

Als u van het stotteren af wilt komen, dan is volgen van een logopedie cursus van Del Ferro dus een uitstekende keus. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat deze methode succesvol is en werkt. Daarom vergoeden alle Nederlandse zorgverzekeraars deze behandeling dan ook. Dit zijn natuurlijk al genoeg redenen om juist voor deze vorm van logopedie te kiezen. Maar er is nog een reden, zij bieden namelijk verschillende cursussen aan die specifiek gericht zijn op bepaalde doelgroepen. Kinderen vereisen immers een andere aanpak dan volwassenen en als u voor uw werk veel moet praten, bijvoorbeeld tijdens presentaties of via de telefoon, dan wilt u daar natuurlijk ook gericht op trainen. Zij bieden daarom verschillende cursussen aan die hier specifiek op ingaan. Een andere reden om juist voor hen te kiezen, is dat zij ook voor goede nazorg zorgen. Nadat u bij hen een cursus logopedie gevolgd hebt, kunt u altijd bij hen terecht voor gratis nazorgdagen of voor andere vormen van nazorg. U staat er dus ook na de cursus absoluut niet alleen voor. U kiest dus voor de logopedie van Del Ferro omdat:

  • uit wetenschappelijk onderzoek gebleken is dat deze zeer effectief is
  • zij al ruim vijfentwintig jaar ervaring hebben met het helpen van stotteraars en in deze tijd veel succes geboekt hebben
  • u al na de eerste cursusdag vloeiend kunt spreken
  • u kunt rekenen op goede nazorg, zodat u ook na de cursus er niet alleen voor staat

Het zijn deze redenen die ervoor zorgen dat u met een cursus logopedie van Del Ferro goed van het stotteren afkomt en dat u ook stottervrij blijft.