Groen ondernemen met een sedumdakAls verhuurder van kantoorpanden hebben we panden door heel Nederland. We proberen altijd de leegstand te voorkomen en werken actief met het maken van reclame op grote schaal. Maar dat is niet onze enige focus. Onze aandacht is de laatste jaren steeds meer komen te liggen bij het groen ofwel duurzaam ondernemen. Als marktleider met panden door heel Nederland vinden we dat we een voorbeeldfunctie moeten hebben.

  • Gebruik van groene energie
  • besparen op het waterverbruik
  • terugdringen van het gebruik van energie waar mogelijk
  • en zorgen voor minder uitstoot.

Onlangs hebben we daar het sedumdak aan toegevoegd. We hadden het idee dat de mensen die onze kantoren huren er weinig tot niets van zouden merken. Een sedumdak is immers niet iets waar je elk moment van de dag tegenaan kijkt. Toch bleek het ook direct in ons voordeel te werken. De mensen merkten namelijk wel dat we aan de slag gegaan zijn met het sedumdak en waardeerden direct het initiatief om gebruik te maken van meer groen in de grijze gebieden van de kantorenpanden. Direct kregen we complimenten en meer orders binnen, terwijl het ons daar niet eens om te doen was.

Waarom een sedumdak gebruiken?

We hebben gekozen voor het gebruik van een sedumdak omdat we meer groen willen zien in de steden, we gebruik willen maken van het dakoppervlak om hier iets actiefs mee te doen en we al langer bezig waren met het actief inzetten van groene daken. Enerzijds omdat het goed is voor de luchtkwaliteit in de steden, anderzijds omdat werken in een groene omgeving motiverend werkt. Daarom werken we niet alleen met een sedumdak, maar hebben we ook veel kantoorplanten geplaatst en hebben we groen in de vensterbanken staan. Niet zoveel dat het irritant is of storend, maar wel genoeg om te laten zien dat we een actief beleid hebben op het gebied van groen binnen de werkomgeving. Het kiezen voor een sedumdak was overigens een makkelijker keuze. SimpelSedum (simpelsedum.nl) maakte het makkelijk om direct te kiezen voor een heel aantal panden waar we aan het werk wilden met een sedumdak. De kennis van de aanbieder zorgde er zelfs voor dat we wisten in welke gemeenten we subsidie aan konden vragen. Zo wordt het opzetten van groene daken en een sedumdak wel heel erg makkelijk gemaakt en dat zorgt ervoor dat meer ondernemers hiermee aan de slag zouden kunnen gaan. Dan wordt het effect namelijk nog veel groter.

Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Vooral de ondernemers moeten opstaan om maatregelen te treffen. We verbruiken te veel energie, we maken te veel afval en we zorgen er constant voor dat de mensen en de omgeving zich tot het maximale moeten strekken om onze doelstellingen te halen. Zo werkt het niet. We moeten meer werken met de interne dynamiek en de mogelijkheden om te ondernemen met het oog op de mensen om ons heen, de gevolgen voor het milieu en de gevolgen voor de generaties die na onze generatie komen. Dan kunnen we pas echt stappen zetten. Daarom hebben we ons target aangepast binnen onze onderneming. We zetten nog steeds in op optimaal ondernemen, maar daarnaast willen we minstens 10% van onze winst gebruiken om te investeren in duurzaam ondernemen. Dat is overigens helemaal geen gek idee, mocht je dat denken. De meeste investeringen betalen zichzelf namelijk terug, en wanneer je daar het betere imago bij optelt dat je krijgt als bedrijf, dan weet je direct dat het hier gaat om een situatie met winst en niet een situatie met verlies.