Twee jaar geleden hebben we een huis gekocht vlak buiten Hengelo. Of nou ja, een huis was het eigenlijk al niet meer. Het huis stond al vijf jaar leeg en was nog niet verkocht omdat de erfgenoten ruzie gekregen hadden over de best mogelijke aanpak. Toen zij na vijf jaar eindelijk de markt op wilden, was de staat van huis abominabel. Er was geen onderhoud gepleegd, er was vocht in de muren getrokken en de kans was groot dat de waterleidingen het zouden begeven wanneer de druk weer op de kraan gezet zou worden. Het was een project dat echter precies bij ons paste. Het lag op kleine afstand van ons huis en met een lage biedprijs konden we in ons huis blijven wonen en tegelijkertijd elke avond aan de slag. Ons bod werd eerst afgeslagen omdat zij minstens tweemaal zoveel wilden hebben. Toen er een maand later gevraagd werd of het bod nog stond, hebben we besloten met onze hand over het hart te strijken en het bod niet te verlagen. Zo wisten we zeker dat het een schone deal zou worden. Binnen een week was alles rond en kwam de afvalcontainer in Hengelo voor het huis te staan.

Beginnen met een afvalcontainer?

Ik kom zelf uit de bouw dus ik ben geen vreemde wanneer het gaat om grote verbouwingen. Uit ervaring weet ik dat het altijd begint met een enorme berg afval:

  • Troep uit het huis;
  • Troep rond het huis;
  • Prullaria en alles wat is blijven liggen;
  • Voordat je bouwt begin je met breken.

De afvalcontainer in Hengelo was dan ook het eerste waar ik achteraangegaan ben. Veel werk was dat overigens niet. Vanuit het bedrijf waar ik werk, gebruiken we namelijk altijd de afvalcontainer in Hengelo van Olde Kalter. Een begrip in de regio, maar vooral erg simpel wanneer er een keuze gemaakt moet worden. Tijdens het bestelproces (oldekalter-hgl.nl) kom je er namelijk direct achter welke afvalcontainer in Hengelo je moet hebben. We lieten de afvalcontainer in Hengelo plaatsen en binnen ween week moest de eerste al geleegd worden. En zo ging het nog een flinke tijd door, want uiteindelijk hebben we bijna alles gestript totdat we op de basis van het huis uitkwamen. Dat was niet het idee toen we besloten om een bod uit te brengen op het huis, maar het was achteraf gezien wel de beste aanpak omdat dit de meeste mogelijkheden geboden heeft. In samenwerking met de afvalcontainer in Hengelo, want daar is bijna een compleet huis in verdwenen.

Waarom alles tot de basis strippen?

We hadden de afvalcontainer in Hengelo keer op keer vol. We wilden namelijk alles strippen tot de basis toen we bezig waren. Enerzijds omdat je grondig wilt werken wanneer er vocht in huis aanwezig is, anderzijds omdat we gaandeweg in begonnen te zien dat er veel meer mogelijkheden waren dan we dachten. Wanneer we echt wilden weten wat we met het huis konden doen, dan moesten we ervoor zorgen dat de kale constructie zelf zichtbaar zou worden. Aangezien we toch al een afvalcontainer in Hengelo hadden staan, in ons eigen huis konden blijven wonen en goed contact hielden met Olde Kalter is het een project geweest waar we vooral veel plezier en spierpijn aan overgehouden hebben. Ik zou graag een foto van het eindresultaat willen plaatsen, maar aangezien we nog lang niet klaar zijn, is dat helaas niet mogelijk. Wanneer ik het niet vergeet zal ik zeker eens terugkomen hier om er een foto bij te plaatsen, al vermoed ik dat het nog wel vijftien jaar kan duren voordat het huis klaar is in dit tempo.