Personeelskosten zijn de hoogste kosten dat een bedrijf heeft, maar goed personeel is ook het meest kostbare wat een bedrijf kan hebben. Als je moet besparen, is het daarom verstandig om dit te doen op personeelskosten. Echter wil je ook niet meteen al je goede personeel ontslaan. Adviesburo van der Meulen Bosma BV kan je hierin voorzien van advies. Op hun website meer-besparen geven ze een overzicht van stappen die je kan nemen om te besparen op personeel. Je kan tevens vrijblijvend contact met hen opnemen met al jouw vraagstukken rondom personeelskosten en posten waarop je kan besparen. Posten waarop bespaard kan worden zijn:

 • Betrouwbaarheidsonderzoek bij aanstellen van nieuw personeel
 • Flexibele arbeid
 • Payrolling
 • Bezuinigen
 • Counseling voor werknemers
 • Subsidies
 • Een schone werkplek
 • Klimaatbeheersing
 • Bewegen
 • Daling van het ziekteverzuim
 • En declaraties
 • Meer-besparen.nl

Samengevat komt het erop neer dat je direct kan besparen op jouw personeelskosten door gebruik te maken van flexibele arbeid, payrolling en bezuinigingen en dat je door investeringen in jouw werknemers en hun werkplek kosten kan besparen op ziekteverzuim. Daarnaast is er de mogelijkheid om voor bepaalde groepen werknemers subsidies aan te vragen. Wederom moet je hier tijd in investeren, maar dit kan een fijn potje geld opleveren. Denk bijvoorbeeld aan subsidies om 50+ personeel in dienst te hebben of om mensen met een bepaalde beperking op de werkvloer te hebben. Dit zijn allemaal potjes geld die beschikbaar zijn en waarmee je hogere personeelskosten kan dekken.

Wat hebben een schone werkplek en personeelskosten met elkaar te maken?

Als je aan het besparen op personeelskosten bent, denk je niet meteen aan het investeren in een schone werkplek. Een logischere gedachte is om personeel te ontslaan en functies samen te voegen, bepaalde afdelingen van je bedrijf af te stoten of om met meer flexibele krachten te werken in plaats van met vast personeel. Hoe komt het dan dat het investeren in een schone werkplek toch zoveel besparingen kan opleveren? Jouw werkplek is waar je veel van jouw tijd doorbrengt. Waarschijnlijk zo’n acht uur per dag en vijf dagen per week. Dat is veel tijd en gedurende die tijd werk je waarschijnlijk veel op jouw computer. Uiteraard wordt jouw werkplek schoongemaakt door een schoonmaakploeg. Hopelijk gebeurt dit een paar keer per week. Maar welke onderdelen van jouw werkplek worden er dan schoongemaakt? Jouw bureau, de vloer, wat kasten en planken, maar hoe zit het met de muis en het toetsenbord van jouw computer? De plekken waar je dagelijks veel tijd met je handen op doorbrengt. Zeker als jouw werkplek een flexplek betreft, is het belangrijk om ook het toetsenbord en de muis goed schoon te houden. Was iedereen bijvoorbeeld zijn of haar handen nadat ze naar het toilet zijn geweest? Of eet jij achter je bureau? Denk eens aan alle kruimels die er verdwijnen in je toetsenbord. Of de etensresten die op je vingers zijn achtergebleven en blijven kleven aan jouw toetsenbord. Dit zijn allemaal broeiplekken voor bacteriën en schimmels waar je erg ziek van kan worden. En zieke werknemers betekent verhoogde personeelskosten!

Hoe kan je verder besparen?

Zoals we hierboven hebben gezien, is het van belang om te investeren in een goede schoonmaakploeg die ook de toetsenborden en muizen een aantal keer per week schoonmaakt. Daarnaast moet er geïnvesteerd worden in het regelmatig vervangen van de filters van de klimaatbeheersing. Als deze niet regelmatig vervangen worden, kunnen hier ook schimmels en bacteriën op groeien. Daarnaast voelen werknemers zich ook meer op hun gemak als de werkplek schoon is. Investeer daarom in jouw werknemers en je zal zien dat jouw personeelskosten omlaaggaan.